voetbalomgeving-homepage-image

AZ heeft de succesfactor gevonden

Gepubliceerd op 29 oktober 2017

AZ heeft al vijf wedstrijden op rij gewonnen en staat tweede in de Eredivisie, met evenveel punten als Ajax. Het knappe van de ploeg uit Alkmaar is dat dit wordt behaald met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding. Jong AZ speelt in de eerste divisie en spelen op dat niveau blijkt een uitstekende leerschool voor de talentvolle jongelingen. Ook de benadering van AZ zorgt ervoor dat hun jeugdopleiding zo succesvol is. Voetbalomgeving zet de succesfactoren van AZ op een rijtje.

-In de jeugdopleiding van AZ staat het individu boven het belang van het team. Zo speelde vorig jaar de toen pas vijftienjarige Myron Boadu in de spits van de ploeg die met overmacht kampioen werd van de tweede divisie. De B1 van AZ zal met die jongen in de gelederen vast veel sterker zijn geweest, maar omdat de trainers van AZ dachten dat hij klaar was voor een niveau hoger mocht hij al met Jong AZ meespelen. De biologische leeftijd staat boven de kalenderleeftijd.

-Als iemand toe is aan een nieuwe prikkel, dan wordt daar voor gezorgd. Dan gaat het er niet alleen om of iemand te goed is voor een niveau en in een hoger team mag spelen. Ook wordt er gespeeld op verschillende ondergronden; in de zaal, op echt gras en kunstgras, op straat, op het strand of op een veld dat ze expres slecht prepareren. Tijdens de wedstrijden in de jeugd wordt er veel in verschillende formaties gespeeld waarbij spelers constant van posities wisselen. Op die manier krijg je andere prikkels en word je een complete, allround voetballer.

-Spelen in de Tweede Divisie en nu de eerste divisie met Jong AZ, zorgt voor een goede overstap van jeugdvoetbal naar grote mannen voetbal. Op dat niveau worden de spelers geconfronteerd met teams die alleen maar de lange bal spelen. Ze maken zo kennis met het grote mannen voetbal; de fysieke en mentale weerstand is heel anders. De spelers leren zo om overeind te blijven tegen ploegen met spelers die groter en sterker zijn.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email