voetbalomgeving-homepage-image

Herstellen na een voetbalwedstrijd

Gepubliceerd op 18 januari 2019

Het is verleidelijk om na het voetballen nergens meer aan te denken. Toch is het juist dan extra belangrijk om nog even je koppie erbij te houden. Want jij wilt herstellen, maar je lichaam wil dat ook. Ik geef je graag wat meer informatie en tips om je erbij te helpen.

Wat heeft je lichaam nodig?

Waarschijnlijk ben je na een training of een wedstrijd behoorlijk uitgeput. Je hele lichaam snakt naar energie, maar jij snakt nog niet direct naar een flink bord stamppot boerenkool. Toch heeft je lijf wel snel eten nodig. Het is namelijk zaak om je reserves zo snel mogelijk aan te vullen.Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers. Dit heeft te maken met de glycogeenvoorraad. ‘Glycogeen’ is een ander woord voor ‘lichaamsenergie’. Koolhydraten worden namelijk als energie opgeslagen in de lever (de hoogste concentratie) en in de spieren (de grootste hoeveelheid). Het is dus een energievoorraad die snel beschikbaar is. Wanneer die voorraad niet goed wordt aangevuld dan gaat je prestatievermogen achteruit en heb je sneller kans op blessures. Aanvullen die koolhydraten, dus! Naast koolhydraten schreeuwen je spieren om eiwitten na het sporten. Tijdens intensieve inspanning raken je spieren namelijk beschadigd. Eiwitten zorgen voor het herstel van het spierweefsel. Zorgen dat je eiwitrijke producten eet na het sporten scheelt je veel spierpijn en vermindert de kans op blessures!

Wat neem je precies direct na de wedstrijd?

Direct na het sporten heb je behoefte aan veel koolhydraten en een klein beetje eiwit. Het beste is een verhouding van 2:1. En dat is volgens onderzoekers géén sportdrank, maar magere of halfvolle chocolademelk. Dit bevat de goede verhouding koolhydraten en eiwitten. Je vermoeide spieren nemen de koolhydraten en eiwitten uit chocolademelk beter op dan de koolhydraten uit sportdranken.

Tip: Probeer binnen een half uur na de training een goed glas magere of halfvolle chocolademelk te nemen!

De rest van de koolhydraten en eiwitten die je nodig hebt vul je het liefst binnen twee uur aan. Je hoeft echt geen eiwitshakes te nemen om dit te doen. We krijgen dagelijks al ruim voldoende eiwitten binnen met onze voeding. Als je meer neemt, kan het gebeuren dat je in gewicht aankomt. Extra eiwitten leveren namelijk ook extra calorieën. Maar wat moet je dan wel eten? Eet een gezonde maaltijd met behalve koolhydraten en eiwitten en lekker veel groente en fruit. En probeer dit binnen twee uur te doen! Voordat je het weet sta je na de training niet een gezonde maaltijd te maken, maar bestel je een glas fris (cola, fanta, ice tea, etc.) in de kantine en neem je nog een bitterbal of patatje. Verstandig is dit natuurlijk niet, maar probeer het een beetje binnen de perken te houden. Frisdrank is helaas géén goede hersteldrank! Wil jij graag weten of hetgeen dat jij eet na of voor de voetbaltraining goed voor je is? Stel dan gerust een vraag aan ons. We proberen dan zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email