voetbalomgeving-homepage-image

Foamroller voorkomt blessures

Er zijn twee manieren om een foamroller te gebruiken.

#1 – Statisch rollen

Je legt de spieren die je wilt rollen, rustig op de foamroller en door een rustige rollende beweging zorg je ervoor dat de foamroller over de spier beweegt. Dit voelt alsof je spieren gemasseerd worden.

#2 – Triggerpoints

Triggerpoints heet in de volksmond een spierknoop. Dit is zijn kleine contracties (plaatselijke kramp) in de spier. Dit voelt aan als een harde plek of strengetje in de spier.

Triggerpoints kunnen ontstaan door:

– zware inspanning (trainen/wedstrijd spelen)

– verkeerde (werk)houding in het dagelijks leven achter een bureau of op school

– trauma (verzwikking of verrekking)

– stress

– inactiviteit

De doorbloeding en aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijker en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De spier waar de triggerpoint aanwezig is, wordt meer samengetrokken en kan uiteindelijk aanvoelen als een strakke band in de spier. De spiervezels raken verkort en slecht doorbloedt. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot overbelasting. Andere spieren zullen de taak van de verzwakte spier gaan overnemen wat weer kan leiden tot het ontwikkelen van triggerpoints. De kans op spierblessures is daardoor groter aanwezig.

Door het foamrollen is het mogelijk om deze triggerpoints weer te laten ontspannen zodat de knoop verdwijnt en hierdoor de doorbloeding wordt hersteld.

Conclusie: door het foamrollen kan je minder snel geblesseerd raken!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email