voetbalomgeving-homepage-image

Positiespel vlak middenveld in 1-4-4-2 (11 tegen 11)

 We blijven leuke vragen en suggesties krijgen van kijkers die een specifieke situatie uitgelegd willen krijgen in een tactiekvideo. Blijf dit vooral doen, vinden wij erg leuk! Vandaag een video over het positiespel en de veldbezetting binnen 1-4-4-2 met een ‘vlak’ middenveld. Een vlak middenveld wil zeggen dat de vier middenvelders spelen vanuit een kommetje. Hieronder een aantal oplossingen of mogelijkheden beschreven die kunnen bijdragen aan langduriger balbezit op het middenveld door een goede veldbezetting: 

Oplossing #1 Onder de bal komen 

Graag zie je dat bij balbezit aan de zijkant van het veld, dat de middenvelder aan de kant van de bal onder de bal komt te spelen. Hierdoor krijg je niet alleen afspeelmogelijkheid, maar ook bij eventueel balverlies staat deze middenvelder al goed gepositioneerd om een eventuele tegenaanval onschadelijk te kunnen maken. Doordat de kant van de bal uitzakt komt er extra ruimte aan de andere kant van het veld om diepte te zoeken. Met een twee spitsen systeem is er altijd ruimte in de hoeken voor de spits en aanvallende middenvelder om het gat in te duiken. Er komt ruimte vrij op het middenveld in het centrum, waar ingelopen kan worden door de niet-bal kant. 

Oplossing #2 Dynamiek op het middenveld

Door te spelen met meerdere middenvelders kan je ook zorgen voor afwisseling in het positiespel. Dit wordt in het voetbal ook wel ‘dynamiek’ genoemd. Zo kan bijvoorbeeld een middenvelder aan de zijkant in de bal komen aan de binnenkant. Hierdoor ontstaat er ruimte aan de zijkant voor een opkomende vleugelverdediger of een spits die de gaten in de hoek kan inlopen. Daarentegen kan natuurlijk ook de bal het middenveld ingespeeld worden en zo een driehoek gemaakt worden met de opgekomen vleugelverdediger of andere middenvelders. Het is hierdoor makkelijker op het spel met ruimte te verplaatsen van links naar rechts en andersom. Een tegenstander zal hierdoor vele meters moeten afleggen en eerder vermoeid raken. 

Oplossing #3 Tegen brutale tegenstanders 

Wat moet je doen als de tegenstander druk gaat zetten op je opbouw en de aanvallende middenvelder doorschuift naar één van de centrale verdedigers? Het is dan mogelijk om een middenvelder terug te laten zakken tussen de twee centrale verdedigers. Je vleugelverdedigers moeten hierdoor wel hogerop gaan staan, anders blijft er geen ruimte over om de opbouw te spelen en wordt het de tegenstander te gemakkelijk gemaakt. Door deze opzet in de veldbezetting moeten er bij de tegenstander keuzes gemaakt worden en vinden er overnames plaats bij het doorgeven van een tegenstander. Dit zal lang niet altijd goed gaan en op die momenten kan je gemakkelijk onder de druk vandaan spelen en je aanvallers bereiken door het middenveld aan de bal te krijgen.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email