voetbalomgeving-homepage-image

Trainersvragen – Drukzetten in 1-2-3-1 tegen 1-3-1-2 (7 tegen 7)

We krijgen nog steeds vragen van onze kijkers binnen. Leuk dat jullie meedenken en jullie vragen met ons willen delen! Dit keer een vraag van Arjan Vis, trainer in Alphen aan den Rijn. Hij wil graag weten hoe je druk kunt zetten binnen 7 tegen 7 als de formatie 1-2-3-1 tegen 1-3-1-2 tegenover elkaar staan. Zelf speelt Arjan 1-2-3-1 en moet dus een keuze maken om druk te zetten of niet. 

Probleemstelling: Hoe kan je drukzetten binnen een 7 tegen 7 terwijl je in een ondertal voorin speelt? 

Tip #1 Doordekken vanuit middenveld

 Als je het idee hebt dat je gewaagd bent aan je tegenstander, kan je ervoor kiezen om door te dekken vanuit het middenveld. Het is daarbij vaak handig om de minst sterke opbouwer bij de tegenstander vrij te laten. Deze wordt vervolgens ingespeeld door de keeper en vanuit daar kan druk naar voren gezet worden. De niet-bal kant moet hierbij ‘kantelen’ zodat over het hele veld druk gezet kan worden en er geen 1 tegen 1 situaties ontstaan. 

Tip #2 Inzakken 

Is de tegenstander toch een stuk sterker? Dan kan je ervoor kiezen om in te zakken en compact bij elkaar te gaan spelen. Zo kan je namelijk de ruimtes klein maken en elkaar ondersteunen bij het afjagen van de tegenstander. Het is belangrijk dat de middenvelders goed schuiven van kant naar kant om zo de verdediging te ondersteunen die 1 tegen 1 spelen achterin. Zo kan er extra rugdekking gegeven worden.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email