voetbalomgeving-homepage-image

Trainersvragen – Opbouw in 1-2-3-1 tegen 1-3-1-2 (7 tegen 7)

We krijgen nog steeds vragen van onze kijkers binnen. Leuk dat jullie meedenken en jullie vragen met ons willen delen! Dit keer een vraag van Arjan Vis, trainer in Alphen aan den Rijn. Hij wil graag weten hoe je de opbouw kunt spelen binnen 7 tegen 7 als de formatie 1-2-3-1 tegen 1-3-1-2 tegenover elkaar staan. Zelf speelt Arjan 1-2-3-1 en wordt in de opbouw dus ‘vastgezet’ door de tegenstander. 

Probleemstelling: Hoe kan je toch de opbouw spelen binnen een 7 tegen 7, als de tegenstander de opbouw vast zet? 

Tip #1 Zorg voor extra opbouwende speler 

Omdat je met een overtal op het middenveld speelt (3 tegen 1), kan je in de opbouw gemakkelijk 1 speler laten terugzakken tot naast de verdediging. Zo kan je in plaats van 2 tegen 2 een 3 tegen 2 situatie in de opbouw creëren. Het moet hierdoor makkelijker worden om op te bouwen over de grond. 

Tip #2 Drie centrale verdedigers 

Je kan er ook voor kiezen om met drie centrale verdedigers te gaan spelen in plaats van twee. Je zult hierdoor merken dat het makkelijker wordt om de opbouw tegen twee aanvallers te spelen. Door het vrijspelen van een speler in de opbouw, kan deze gemakkelijk het middenveld indribbelen en het overtal daar uitspelen.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email