voetbalomgeving-homepage-image

Trainersvragen – Samenspel middenveld punt naar voren en punt naar achter

We krijgen nog steeds vragen van onze kijkers binnen. Gaaf dat er zoveel voetbaltrainers en -spelers naar onze video’s kijken en met diepgaande tactische problemen op de proppen komen. Dit keer de volgende probleemstelling.

Probleemstelling: Hoe kan de samenwerking op het middenveld verbeterd worden tussen de aanvallende en verdedigende middenvelder?

Tip #1 Ruimte maken

Om ruimte op het middenveld te creëren dien je diagonaal weg te lopen uit de passlijn. Hiermee zorg je dat een tegenstander een keuze moet maken: de passlijn in de diepte openlaten en doordekken of de ruimte afschermen zodat de bal diagonaal ingespeeld kan worden op de verdedigende middenvelder.

Tip #2 Positiewisselingen

Vaak wordt er op het middenveld gekozen voor man op man verdediging. Als je dan 3 tegen 3 staat zijn er weinig afspeelmogelijkheden en ruimte om te voetballen. De enige optie is dan om te blijven bewegen en de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Dit doe je door bijvoorbeeld het inzetten van positiewisselingen. Hierdoor moet de tegenstander uit zijn positie gaan lopen of komt er een moment van ‘overgeven’. Dit zijn vaak de momenten waarop je twee of drie meter de ruimte krijgt om de bal aan te nemen en het spel te verplaatsen.

Tip #3 Doordraaien op het middenveld

Iedereen kan klokkijken. Je zou ervoor kunnen kiezen om als aanvulling om tip 2, met het gehele middenveld door te draaien en van positie te wisselen. Een simpele afspraak zou kunnen zijn om dit te doen ‘met de wijzers van de klok mee’. Iedereen schuift een positie op en kijk eens hoe een tegenstander daarop reageert.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email