voetbalomgeving-homepage-image

Uitleg van het spelsysteem 1-4-3-3

Voetbalomgeving heeft een nieuw item met videolessen. De uitleg van spelsystemen binnen het voetbal. Voor voetbaltrainers en -spelers worden de verschillende spelsystemen uitgelegd. Daarnaast worden de voordelen, nadelen en eisen van de spelsystemen uitgelegd en belicht. In deze video staat het spelsysteem 1-4-3-3 centraal. 

Voordelen van 1-4-3-3: 

– De veldbezetting is bij dit spelsysteem optimaal. Zowel in de breedte als in de lengte zijn alle delen van het veld bezet. – Wanneer je met een stift lijnen zou trekken tussen alle posities ontstaan er de welbekende ‘driehoekjes’ tussen alle spelers. Hierdoor heeft een speler op het veld altijd twee afspeelmogelijkheden. – Tussen zijkant en centrum ontstaat veel ruimte om doorheen te kunnen voetballen. – Het spelsysteem 1-4-3-3 wordt veelal gebruikt door ploegen die het spel willen maken en beter zijn dan hun tegenstander. Er wordt namelijk met drie aanvallers en een aanvallende middenvelder gespeeld. – Doordat er veelal gespeeld zal worden op de helft van de tegenstander kan je bij het spelsysteem 1-4-3-3 gemakkelijk de bal heroveren op de helft van de tegenstander. Je bent hierdoor automatisch dichter bij het doel van de tegenstander. 

Nadelen van 1-4-3-3: 

– Het positiespel dat gespeeld moet worden bij dit spelsysteem is erg moeilijk en stelt hoge eisen aan de spelers. – Doordat de vleugelspelers 2 en 5 hoger spelen dan de centrale verdedigers geef je bij balverlies in de opbouw veel ruimte weg en ben je kwetsbaar. 

Eisen om 1-4-3-3 te kunnen spelen: 

– De buitenspelers 7 en 11 moeten in het bezit zijn van een goede passeeractie zowel buitenom als binnendoor gevolgd door een voorzet of een schot. – De spits oftewel nummer 9 moet goed met zijn rug naar het doel van de tegenstander kunnen spelen. – De middenvelders 6, 8 en 10 moeten niet alleen aansluiting zoeken naar de aanvallers, maar ook de buitenspelers voorzien van bruikbare passes. Een bal vanaf de middenvelder naar de buitenkanten is namelijk ideaal voor de buitenspelers omdat ze op die manier opengedraaid staan en makkelijker de 1 tegen 1 kunnen opzoeken en uitspelen. – De verdedigers 2, 3, 4, en 5 moeten in staat zijn om in een grote ruimte te kunnen verdedigen. Zowel vooruit als achteruit met ruimte in de rug. – De nummers 3 en 4 moeten bij balverlies in de opbouw snel zijn omdat er veelal ruimte in hun rug ligt waar de tegenstander gebruik van kan maken door middel van een lange bal in de diepte. 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email