• Online vragenbank
  • 300+ voetbaloefeningen
  • Gratis videolessen
  • Vragen? Mail naar: info@voetbalomgeving.nl
  • Online vragenbank
  • 300+ voetbaloefeningen
  • Gratis videolessen
  • Vragen? Mail naar: info@voetbalomgeving.nl
voetbalomgeving-homepage-image

Uitleg van het spelsysteem 1-5-3-2

 In deze video staat de uitleg van het spelsysteem 1-5-3-2 centraal. Dit spelsysteem is door Louis van Gaal succesvol getraind en gebruikt bij het WK 2014 in Brazilië, waar Nederland middels het 1-5-3-2 systeem derde wist te worden. Een lastig spelsysteem om bij voetballers onder de knie te krijgen en het vereist ook de juiste spelersgroep. Bekijk en luister hier de voordelen, nadelen en eisen voor het spelsysteem 1-5-3-2. 

Voordelen van 1-5-3-2: 

– Een goede verdedigende organisatie. 

– De verdediging en het middenveld staan dicht bij elkaar en kunnen elkaar gemakkelijk ondersteunen. 

– Bij balverlies in de aanval staan er genoeg mensen achter de bal zodat je als team niet kwetsbaar bent zodra je balverlies leidt. 

Nadelen van 1-5-3-2: 

– De veldbezetting is niet optimaal. Aan de buitenkanten (links en rechts) van het veld zijn er grote ruimtes zonder veldbezetting. Hierdoor is het lastig om in balbezit snel en gemakkelijk naar voren toe te voetballen. 

– De spelers op de posistie 9 en 10 moeten goed met hun rug naar het doel toe kunnen spelen. Doordat ze op een ‘eilandje’ spelen duurt de aansluiting vanuit het middenveld langer dan bij andere spelsystemen. 

Eisen om 1-5-3-2 te kunnen spelen: 

– De aanvallers 9 en 10 moeten sterk zijn in het spelen met hun rug naar het doel van de tegenstander. 

– Op het middenveld zullen vaak de nummer 7 en 8 in de controle spelen en de verdediging ondersteunen. De nummer 11 is vaak op het middenveld de creatieve middenvelder die een ‘vrije rol’ krijgt toebedeeld. 

– In de achterste linie zullen de spelers 3, 4 en 6 zelden of nooit inschuiven naar het middenveld en in samenwerking met positie 7 en 8 het centrum dicht houden. 

– De spelers 2 en 5 moeten alleskunners zijn. Zowel het verdedigen van de buitenspelers van de tegenstander als het mee opkomen in de opbouw bij balbezit en de volledige flanken bestrijken. 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email