• Online vragenbank
  • 300+ voetbaloefeningen
  • Gratis videolessen
  • Vragen? Mail naar: info@voetbalomgeving.nl
  • Online vragenbank
  • 300+ voetbaloefeningen
  • Gratis videolessen
  • Vragen? Mail naar: info@voetbalomgeving.nl
voetbalomgeving-homepage-image

WAT DOET EEN VOETBALLOZE PERIODE MET HET LICHAAM

De voetballoze periode die aanbreekt tot 6 april (en waarschijnlijk wel langer) is niet alleen saai. Een periode van absolute rust voor een langere tijd is nadelig voor je fysieke fitheid. Zo verliezen we in de eerste 3 weken tijdens een periode van minder trainen bijvoorbeeld snel aan spierkracht en uithoudingsvermogen. Maar ook heeft dit een negatieve invloed op je immuunsysteem. Het is momenteel dus van essentieel belang fit te blijven, om ziekte en andere blessures te voorkomen.

Verder kost het terugkeren naar je fysieke fitheid van voor deze voetballoze periode vaak ook weer veel tijd. Als je 14 dagen absolute rust hebt genomen, kost het ongeveer 32 dagen om op je niveau van voor deze periode te komen. En wanneer je dan weer te snel in belasting opbouwt, is de kans op blessures en ziekte groot.

Mocht er toch weer gestart worden met het spelen van wedstrijden vanuit de KNVB, zal er geen lange voorbereiding voor deze wedstrijden staan. Jij en je team zullen er dus gelijk klaar voor moeten staan!

MAAR HOE ZORG IK ERVOOR DAT IK NU TOCH FIT BLIJF?

Met relatieve belasting beperk je het verlies van je fysieke fitheid. Wanneer je 14 dagen op 60% van je normale sportbelasting traint, heb je maar 10 dagen nodig om weer veilig terug te keren op je fysieke niveau van voor deze periode. Echter, hoe langer deze periode van relatieve belasting duurt, des te langer het duurt terug te keren op je oude fysieke niveau. Train je op dezelfde intensiteit als anders, heb je natuurlijk niet te maken met dit probleem.

Het is lastig om dezelfde belasting van de voetbaltraining of wedstrijd, thuis of zelfstandig op het veld na te bootsen. Daarom hieronder onze tips voor de voetballoze periode:

ONS ADVIES?

Neem geen absolute rust, maar train in deze periode op minimaal 60%-80% van je normale sportbelasting! Zo blijf je fit, geef je je immuunsysteem een boost en verminder je de kans op blessures en ziekte. Daarnaast ben je straks bij aanvang van de voetbal weer sneller fit!

HOE?

Verminder je aantal sessies per week, verkort de duur van je training of verlaag de intensiteit van je training (door bijvoorbeeld minder sets, herhalingen of gewicht). Of train op dezelfde intensiteit als anders, wanneer mogelijk!

WAT?

Krachtoefeningen met eigen lichaamsgewicht, elastieken of gewicht voor zowel boven- als onderlichaam. Oefeningen voor het uithoudingsvermogen; namelijk hardlopen(duurloop, intervaltraining, sprinttraining), fietsen of wandelen.

LATER MEER: wat zijn goede specifieke voetbal oefeningen om thuis of buiten te kunnen doen?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email