B-junioren en A-junioren – positiespel 7 tegen 7 + 1 neutrale speler

Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter

Het positiespel over de grond is een van de vele manieren om vanuit de doelverdediger of verdediging de bal bij de middenvelders of aanvallers te krijgen. Door gebruik te maken van een spelvorm met een extra, neutrale speler in het midden is de kans op een ‘goed’ positiespel groter. Door slechts 1 speler (doelverdediger) vanaf de eigen korte zijde te laten spelen word het 7-tal verplicht om via het korte positiespel de oplossing te zoeken. Aan de andere kant staat immers de doelverdediger van de andere partij die met handen en voeten de andere korte zijde verdedigt. De trainer kan de volgende coachopmerkingen maken: een speler op de eigen, korte zijde, vier spelers op de lange zijden, drie spelers in het midden, driehoekspel tussen spelers in het midden en spelers aan de buitenkant mogelijk maken, spelers vrijspelen ‘tussen’ de twee linies van drie blauwe verdedigers (zie tekening).

Beschrijving van de organisatie: – Speelveld 50 meter lang. – Speelveld 30 meter breed. – Team van 8 (7 geel of blauw met 1 paars) speelt op balbezit. – Scoren met behulp van een lijndribbel over de korte zijde en langs de ‘vijandelijke’ doelverdediger van de tegenpartij. – Bij een uitbal, een achterbal of een tegendoelpunt krijgt de andere partij een uitbal via de doelverdediger.
Beschrijving van de oefening: – Positiespel 8 tegen 7. – Zeven gele spelers (zes veldspelers + een doelverdediger). – Zeven blauwe spelers (zes veldspelers + een doelverdediger). – Een paarse speler. – Bij balbezit van geel speelt een paarse speler bij geel tegen zeven blauwe spelers. – Bij balbezit van blauw speelt een paarse speler bij blauw tegen zeven gele spelers.
Beschrijving van de uitvoering: – Acht spelers (7 plus 1) maken het speelveld groot in alle richtingen; voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts. – Verplaats het spel heen en weer tussen de twee spelers op de korte zijden met behulp van korte en lange passes – Gebruik driehoekspel om een speler vrij te krijgen met zijn gezichtsveld naar de andere kant. – Probeer zoveel mogelijk spelers van de tegenpartij uit te spelen met een pass voorwaarts.
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter