D-pupillen en C-junioren – positiespel 5 tegen 5 + 3 neutrale spelers

Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter

Het positiespel over de grond is een van de vele manieren om vanuit de doelverdediger of verdediging de bal bij de middenvelders of aanvallers te krijgen. Door gebruik te maken van een spelvorm met extra, neutrale spelers is de kans op een ‘goed’ positiespel groter. In plaats van twee extra, neutrale spelers kies ik er voor drie. Naast de ‘vrije’ spelers aan de korte zijde aan de buitenkant heb ik een extra, vrije speler in het midden, waardoor het positiespel in alle richtingen beter zal lopen. De trainer kan de volgende coachopmerkingen maken: twee spelers op de korte zijden, vier spelers op de lange zijden, twee spelers in het midden, driehoekspel tussen spelers in het midden en spelers aan de buitenkant mogelijk maken, heen en weer spelen tussen de spelers op de korte zijden met behulp van korte en lange passes.

Beschrijving van de organisatie: – Speelveld 40 meter lang. – Speelveld 25 meter breed. – Team van 8 (5 geel of blauw met 3 paars) speelt op balbezit. – Een ‘geslaagde’ pass is een punt. – Bij balverovering door het andere tweetal spelen zij verder op balbezit. – Het team met de hoogste serie passes wint. – De verliezer drukt 5x op of doet 5x sit up.
Beschrijving van de oefening: – Positiespel 8 tegen 5. – Vijf gele spelers. – Vijf blauwe spelers. – Drie paarse spelers. – Bij balbezit van geel spelen de drie paarse spelers bij geel tegen vijf blauwe spelers. – Bij balbezit van blauw spelen de drie paarse spelers bij blauw tegen vijf gele spelers.
Beschrijving van de uitvoering: – Acht spelers (5 plus 3) maken het speelveld groot in alle richtingen; voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts. – Verplaats het spel heen en weer tussen de twee spelers op de korte zijden met behulp van korte en lange passes – Gebruik driehoekspel om een speler vrij te krijgen met zijn gezichtsveld naar de andere kant.
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter